Torca

Torca de l'edat de bronze, descobert a Ucraïna.

Una torca (del llatí torquis o torques, de gènere masc. i fem.,[1] deverbal del verb torqueo ‘torçar’, a causa de la forma torta del collaret) és un collaret rígid i rodó, que està obert en la part anterior, com una ferradura circular, fet de peces de metall retorçades. Tot i estar oberts, semblaven dissenyats per ésser lluïts de manera semi permanent, i resultarien difícils de traure. S'han trobat proves de l'ús de torques a les cultures escita, il·líria,[2] tràcia, celta i altres cultures de l'edat del ferro (entre els segles VII i III aC). La torca desapareix en la cultura celta en l'època de les invasions, però durant l'època dels vikings, tornen a aparèixer collarets en forma de torca.[3] És important notar que degut al fet que torc significa en irlandès antic ‘senglar’, similar al gal torcos, es pot establir una relació amb el valor sagrat de l'animal en la mitologia cèltica. Això faria pensar en alguna mena d'equivalència entre el collaret i el símbol animal per a mort i resurrecció.

  1. Acusatiu singular: torquim; genitiu singular: torquis; ablatiu singular: torqui o torque.
  2. The Illyrians per J. J. Wilkes, 1992, ISBN 0-631-19807-5, pàg. 223, "Els caps i·liris duien torques de bronze, molt pesades"
  3. Jim Cornish, Elementary: Viking Hoards Arxivat 2007-10-14 a Wayback Machine., a la web del Centre for Distance Learning & Innovation

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy